سوالات متداول حمل و نقل

مدت زمان پروسه واردات بستگی به نوع کالا و پروژه متفاوت هستند و معمولا بستگی به زمان تولید ، اماده بودن کالا ، نوع حمل و نقل ( دریایی ، هوایی ، زمینی ) و ثبت سفارش امور گمرکی متغیر می باشد .

سوالات متداول ترخیص کالا

 

ترخیص کالا چیست؟

در امر واردات و صادرات کالا به داخل و خارج از کشور یکی از مراحل بسیار مهمی که تاجران باید پشت سر بگذارند مربوط به مرحله ترخیص کالا می باشد. ترخیص کالا در روند تجارت مرحله ای است که در آن کالاهای وارداتی و صادراتی توسط سازمان گمرک به طور دقیق و از جهات مختلف مورد بررسی قرار می گیرد تا از بروز هر گونه مشکلی که ممکن است از جانب محموله در روند صادرات و واردات مشکل ایجاد کند جلوگیری نماید. روند ترخیص کالا روندی است که شامل مراحل مختلفی همچون دریافت مدارک مختلف، ثبت سفارش کالا، دریافت مجوز های گوناگون با توجه به نوع کالاها، پرداخت هزینه های گمرکی همچون عوارض گمرکی، مالیات، حقوق ورودی، تعرفه گمرکی که مربوط به نوع کالاها بوده و ….. می باشد. فرایند ترخیص کالا فرایند بسیار حساس و پیچیده ای است.

 

تعرفه گمرکی یا HS Code چیست؟

در زمینه تجارت بین المللی و واردات و صادرات کالا یکی از کار هایی که در راستایی طبقه بندی و شناسایی راحت کالاها در سرتاسر جهان از آن استفاده می شود، استفاده از سیستم تعرفه گمرکی یا HS Code می باشد. سیستم تعرفه گمرکی یا کد تعرفه گمرکی کدی است که بر اساس آن جزئیات کالاها مشخص می شود. کد تعرفه گمرکی کدی است که بر اساس سیاست های اقتصادی کشورها تعیین می شود. کد تعرفه گمرکی کدی است که بین ۸ تا ۱۰ رقم عدد دارد و ۶ رقم ابتدای آن در همه ی کشورها یکسان می باشد و باقی آن بر اساس نام هر کشور متغیر است. کد تعرفه گمرکی هر چند سال یکبار با توافق تمامی کشور ها در رابطه با تمامی کالاهای تجاری تعیید می شود و در دسترس تاجران قرار می گیرد. دریافت این کد باید قبل از مرحله ثبت سفارش کالا انجام گیرد.

مراحل ترخیص کالا از گمرک چیست؟

ترخیص کالا از گمرک از مهم ترین مراحل تجارت بین المللی می باشد که باید با نهایت دقت انجام شود. کوچک ترین خطا در انجام روند ترخیص کالا از سوی صاحب کالا ترخیص و خروج کالا از گمرک را به تعویق می اندازد این رو می توان برای انجام این کار از ترخیص کاران گروه تجاری راهیان الماس کمک گرفت. از جمله مراحلی که در طی فرایند ترخیص کالا از گمرک باید طی شود می توان به مراحلی چون دریافت پیش فاکتور، دریافت پکینگ لسیت یا لیست عدل بندی، دریافت کد تعرفه کالا، دریافت مجوز ثبت سفارش کالا و انجام ثبت سفارش کالا، دریافت بیمه نامه برای کالاها، انجام فرایند تخصیص ارز، انعقاد قرار داد با شرکت حمل و نقل، تهیه مجوزهای مورد نیاز با توجه به نوع کالاها، انجام دور اظهاری و ... اشاره کرد.

ارزش کالای وارداتی در گمرک چگونه تعیین میشود؟

ارزش گمرکی کالا به مجموعه هزینه ی خرید کالا به علاوه تمامی هزینه های بیمه، حمل و نقل، عوارض گمرکی و ... گفته می شود. برای این که ارزش گمرکی کالاهای وارداتی تعیین شود کارشناسان مجرب و حرفه ای گمرک با برآورد تمامی هزینه ها پرداخت شده در راستای ورود کالای مورد نظر به کشور در نهایت دقت ارزش گمرکی کالا را محاسبه می نمایند. تعیین ارزش گمرکی کالاهای وارداتی امری بسیار مهم می باشد که باید دقیق و بدون هیچ گونه خطایی برآورد شود. جهت ارزش گزاری کالاهای وارداتی قوانین و مقرراتی تعیین شده است که کارشناسان گمرک در حین ارزش گزاری کالاها باید به تمامی این قوانین آگاه باشند.

فرایند ترخیص کالا از گمرک چقدر طول میکشد؟

یکی از دغدغه های مهم تاجران در زمینه واردات و صادرات کالا مربوط به مدت زمانی است که طول می کشد تا کالاها از گمرک ترخیص شوند زیرا هر چقدر کالاها زودتر از گمرک ترخیص شوند سود بیشتری به صاحب کالا خواهد رسید و برعکس طولانی شدن زمان ترخیص برای صاحب کالاها ضرر رسان خواهد بود. به طور دقیق مدت زمانی که طول می کشد کالاهای وارداتی و صادراتی از گمرک ترخیص شوند تابع عوامل مختلفی می باشد ولی در کل این گونه می توان گفت که هر چقدر مراحل مختلف ترخیص کالا شامل تهیه اسناد و مدارک گوناگون، تهیه مجوز های مربوطه، انجام بازرسی ها و آزمایش ها و ... سرعتر و به موقع انجام شوند مدت زمان ترخیص کالا از گمرک کوتاه تر خواهد بود. برای این که بتوان کالاهای وارد شده به گمرک را سریعا ترخیص نمود باید برای انجام مراحل مختلف ترخیص کالا برنامه ریزی دقیقی انجام شود.

مدارک مورد نیاز برای شروع ترخیص کالا چیست؟

تاجران برای اقدام جهت ترخیص کالاهای خود از گمرک به یک سری اسناد، مدارک و مجوزهای مربوط به نوع کالاها نیاز دارند که باید قبل از ورود کالاها به کشور جهت دریافت این مدارک اقدام نمایند زیرا دریافت هر کدام از آن ها زمان بر بوده و مراحل ترخیص کالا از گمرک را طولانی خواهد کرد. از جمله مدارکی که جهت ترخیص کالا از گمکر به آن ها نیاز است می توان به مواردی چون مجوزها و گواهی های مبداء، دریافت پیش فاکتور و فاکتور خرید کالاها، مدارک مربوط به بارنامه، لیست عدل بندی یا پکینگ لیست، مدارک مربوط به بیمه نامه، مدارک مربوط به تسویه حساب با شرکت حمل و نقل، کارت بازرگانی، مجوز های مربوطه که به نوع کالاها بستگی دارد مانند مجوز بهداشت، اداره استاندارد و ... اشاره کرد.

سوالات متداول حمل و نقل

سوالات متداول حمل بار هوایی

امروزه با امکانات و تکنولوژی های موجود روش های مختلفی برای حمل و نقل و جابه جایی انسان ها و کالاها وجود دارد که یکی از این روش ها، روش حمل بار هوایی یا کارگو می باشد. روش حمل و نقل بار هوایی به این صورت است که تاجران و یا افراد عادی برای جابه جایی کالاها و محموله های گوناگون چه تجاری باشد و چه غیر تجاری از انواع مختلف هواپیما استفاده می کنند تا کالا و محموله سفارشی خود را در مقصد تحویل بگیرند. صاحبان کالا می توانند با استفاده از این روش کالاهایی با ابعاد و تعداد مختلف را جابه جا کنند، البته باید به این نکته توجه کرد که استفاده از روش حمل بار هوایی همچون دیگر روش های حمل و نقل مزایا و معایب مختلفی را به دنبال دارد.

تاجران برای جابه جایی کالاهای خود به روش حمل بار هوایی به یک سری مدارک نیازمند هستند که ارائه آن ها به شرکت حمل و نقل برای انعقاد قرار داد بین شرکت و فرستنده کالاها ضروری می باشد زیرا کالاهای تجاری باید در هنگام تخلیه از هواپیما توسط بازرسان گمرک بازرسی و سپس از گمرک ترخیص شوند که برای این کار باید مدارک حمل و نقل محموله کامل باشد. از جمله مدارک لازم برای حمل بار هوایی می توان به مواردی همچون کارت بازرگانی، مجوز صادراتی از گمرک، پکینگ لیست، آدرس و مشخصات کامل گیرنده و فرستنده، اسناد خاص و … اشاره کرد. با ارائه این مدارک توسط صاحبان و فروشنده کالا به شرکت حمل و نقل، شرکت موظف به صدور بارنامه برای کالاها می باشد.

استفاده از روش حمل بار هوایی مزایای گوناگونی را برای تاجران به دنبال دارد که به چند مورد آن ها اشاره می کنیم: ۱- سرعت ارسال کالاهای تجاری در این روش به دلیل سرعت بالای هواپیما بسیار بالا می باشد و کالاها به سرعت به دست گیرنده می رسد. ۲- عدم وجود موانع بر سر راه حمل و نقل هوایی مثل ترافیک، تصادفات جاده ای، خرابی جاده ها و … . ۳- مسیر مستقیم از جمله دیگر مزایای روش حمل بار هوایی است که در آن هواپیما بدون توجه به پیچ و خم ها و پستی و بلندی های روی زمین از روی خطوط مستقیم و مشخص هوایی مسیر مبداء تا مقصد را طی می کنند. ۴- امنیت، از جمله دیگر مزیت های روش حمل بار هوایی است که سالم رسیدن کالاها به مقصد را تضمین می کند. ۵- و …. .

در استفاده از روش حمل بار هوایی برای رسیدن کالاهای وارداتی به ایران زمانی که طول می کشد کالا از کشور مبداء به ایران برسد بستگی به عوامل مختلف دارد که یکی از آن ها فاصله بین دو کشور می باشد به طور مثال اگر در امر واردات کالا خریداری کالاها از کشور چین و از شهر پکن انجام شده باشد مدت زمانی که به طور پیش فرض زمان می برد تا کالاها از پکن به تهران برسند بین ۲ تا ۳ روز کاری زمان می برد، البته همانطور که گفته شد عوامل مختلف دیگری مثل آب و هوا و شرایط جوی، نوع کالاها و زمان بارگیری آن ها، تاخیر در پرواز، مستقیم یا غیر مستقیم بودن پرواز و … نیز بر روی این روند تاثیر دارند. برای به دست آوردن اطلاعات دقیق تر می توانید به کارشناسان ما در گروه تجاری راهیان الماس مراجعه کنید.

زمانی که تاجران برای حمل و نقل کالاهای خود روش حمل بار هوایی را انتخاب می کنند بر اساس وزن کالاهای خود باید هزینه ی حمل و نقل را بپردازند. روش کار به این صورت است که کالاها یک بار بر اساس وزن حقیق و بار دیگر بر اساس وزن حجمی مورد بررسی قرار می گیرند و هزینه حمل و نقل بر اساس وزن بیشتر محاسبه می شود. روش محاسبه وزن حجمی به این صورت است که ابعاد بزرگترین طول، عرض و ارتفاع کالا در یکدیگر ضرب، سپس در صورت یکسان بودن تمامی کالاهای محموله حاصل در تعداد کالاها ضرب و حاصل ضرب نهایی به دست آمده بر عدد ۶۰۰۰ تقسیم می شود تا وزن حجمی کل محموله به دست آید. در این روش محاسبه اضلاع به کار برده شده باید بر حسب سانتی متر در فرمول وزن حجمی به کار گرفته شوند تا جواب به دست آمده درست باشد.

زمانی که به عنوان یک تاجر روش حمل بار هوایی را برای جابه جایی کالاها خود انتخاب می کنید باید برای به دست آوردن هزینه ای که برای این جابه جایی متحمل می شوید وزن حقیقی و وزن حجمی کالاهای خود را به دست آورید، هر کدام عدد بیشتری را نشان دهد معیار محاسبه هزینه جابه جایی می باشد. علاوه بر این مسئله فاصله بین دو کشور مبداء و مقصد نیز بر میزان هزینه جابه جایی تاثیر گذار می باشد. در صورتی که قصد دارید به طور دقیق از این هزینه حمل بار هوایی در کشور های مختلف اطلاع پیدا کنید می توانید به کارشناسان ما در گروه تجاری راهیان الماس مراجعه نمایید.

سوالات متداول حمل بار دریایی

روش های گوناگونی برای جابه جایی انسان ها و کالاهای تجاری وجود دارد، روش هایی مانند حمل و نقل هوایی، حمل و نقل زمینی و حمل و نقل دریایی که تاجران از آن ها استفاده می کنند. روش حمل بار دریایی یکی از روش های متداول برای جابه جایی کالا و محوله های تجاری می باشد، استفاده از این روش به این صورت است که کالاهای تجاری بسته به نوع آن ها درون کانتینر های مخصوص بارگیری می شوند و سپس به درون کشتی های باری انتقال می یابند و با گذشتن از راه های آبی محموله ها را از کشور مبداء به کشور مقصد حمل می کنند. حمل با دریایی همچون دیگر راه های حمل و نقل دارای مزایا و معایب مختلفی می باشد که در انتخاب آن برای جابه جایی کالا نقش موثری دارد.

یکی از واحد هایی که قبل از بارگیری کالاها در کانتینر برای انتقال آن ها به درون کشتی جهت حمل بار دریایی باید با آن آشنا شوید CBM می باشد. واژه CBM مخفف شده عبارت Cubic meter می باشد و معنای آن متر مکعب می باشد. در واقع این عبارت واحدی برای اندازه گیری حجم کالا ها و تطابق آن با حجم درون کانتینر ها می باشد تا تاجران متوجه شوند برای حمل محموله تجاری خود به روش حمل بار دریایی به چند کانتینر نیاز دارند. برای به دست آوردن CBM مربوط به یک محموله تجاری باید باید اضلاع بیرون کالا ( طول، عرض، ارتفاع ) یا کارتن بسته بندی آن را در یکدیگر و در صورت یکسان بودن کالاهای محموله در تعداد کالا ها بر حسب متر ضرب کرد. در صورتی که کالاهای یک محموله یکسان نباشند باید عدد CBM را برای هر کدام جداگانه محسبه کرده و نتیجه را با یکدیگر جمع کرد.

هر کدام از روش های حمل و نقل چه برای جابه جایی انسان ها باشد و چه برای جابه جایی کالا دارای یک سری معایب و مزایا می باشد که حمل بار دریایی نیز از این قضیه مستثنا نیست. از مزایای روش حمل بار دریایی می توان به مواردی چون هزینه ی جابه جایی مقرون به صرفه و مناسب، عدم وجود محدودیت در رابطه با حجم و وزن کالاها، امکان حمل و نقل کالاهای عظیم الجثه، حفظ امنیت کالاها به دلیل استفاده از کانتینر و …. اشاره کرد. از جمله معایب استفاده از روش حمل بار دریایی نیز می توان به مواردی چون سرعت جابه جایی پایین کالاها با استفاده از این روش، تاثیر گذاری شرایط جوی و آب و هوایی بر روند انتقال کالاها، محدودیت بعضی از کشور ها در استفاده از این روش، استفاده از روش جابه جایی دوم بعد از رسیدن کالاها به بندر و …. اشاره کرد.

زمانی که به عنوان یک تاجر روش حمل بار دریایی را برای جابه جایی کالاهای خود در نظر گرفتید باید برای محاسبه ی هزینه ای که در این روش جابه جایی متحمل می شوید به این نکته توجه داشته باشید که در روش حمل بار دریایی علاوه بر مقرون به صرفه بودن این روش برای جابه جایی کالاهای تجاری عوامل مختلفی بر روی هزینه جابه جایی کالاها تاثیر می گذارد. از جمله ازن مسائل تاثیر گذار می توان به مواردی مثل فاصله بین کشور مبداء و کشور مقصد، حجم و تعداد کالا، تعداد کانتینری که برای جابه جایی کالاها نیاز است، نوع کانتینر ها، مستقیم یا غیر مستقیم بودن روش حمل دریایی، دربست بودن یا نبودن کانتینر و …. اشاره کرد.

کانتینر ها انواع مختلفی دارند که هر کدام از انواع آن ها برای استفاده در شرایطی خاص و برای جابه جایی کالایی خاص طراحی و تولید شده است. استفاده از انواع کانتینر ها تنها به استفاده در روش حمل دریایی مختص نمی شود بلکه از کانتینر ها در دیگر روش های حمل و نقل هوایی و زمینی نیز استفاده می شود. از جمله کانتینر هایی که امروزه مورد استفاده قرار می گیرند می توان به مواردی چون، کانتینر های معمولی یا جنرال کانتینر، کانتینر تاشو یا کانتینر تخت، کانتینر بدون سقف یا رو باز، کانتینر دو در، کانتینر ارتفاع بلند، کانتینر پهلو باز، کانتینر یخچالی، کانتینر عایق دار،کانتینر مخزن دار و … اشاره کرد.

وجود بنادر تجاری در کشور نقش بسیار مهمی در حمل بار دریایی بر عهده دارد. در کشور هایی که راه های آبی و یا بنادر تجاری وجود ندارد تاجران نمی توانند از روش حمل دریایی برای جابه جایی محموله های تجاری خود استفاده کنند و برای جابه جایی کالاها از روش ها حمل و نقل هوایی، زمینی و یا دریایی غیر مستقیم استفاده می کنند. این مشکل به دلیل موقعیت جغرافیایی ایران در کشور ما وجود ندارد و بنادر تجاری – ترانزیتی فعالی در شمال و جنوب کشور تاسیس شده است که از جمله آن ها می توان به بنادری چون بندر چابهار، بندر امام خمینی، بندر شهید رجائی بندر عباس، بندر شهید باهنر، بندر بوشهر، بندر لنگه و … اشاره کرد.

سوالات متداول حمل بار زمینی

یکی از روش هایی که انسان ها برای جابه جایی خود و کالاها و محموله های تجاری از آن استفاده می کنند روش حمل و نقل زمینی یا جاده ای است. روش حمل بار زمینی از اولین روش های جابه جایی به شمار می آید که از ابتدای خلقت بشر از آن استفاده شده است و امروزه با احداث راه ها و جاده ها و ساخت انواع وسایل نقلیه استفاده از آن راحت تر شده است. در روش حمل و نقل جاده ای بسته به نوع و ابعاد کالا و محموله ای که قرار است جابه جا شود از ماشین های مختلفی همچون تریلرها، کامیون ها، کفی ها، ماشین های مخزن دار، ماشین های یخچال دار و … استفاده می شود. از آن جایی که ممکن است استفاده از راه های آبی و همچنین هوایی در همه ی نقاط امکان پذیر نباشد و همچنین دسترسی راه های زمینی به اکثر نقاط روش حمل بار زمینی بسیار متداول می باشد.

یکی از دغدغه هایی که اکثر تاجران در هنگام انتخاب روش حمل و نقل کالاهای تجاری خود در معاملات بین المللی با آن رو به رو هستند مربوط به مدت زمانی است که طول می کشد تا محموله ی خود را در مقصد تحویل بگیرند. در رابطه با حمل بار زمینی مدت زمان حمل کالاها نه سرعت روش حمل بار هوایی می باشد و نه به کندی روش حمل بار دریایی، بلکه سرعت انتقال در این روش مابین سرعت انتقال در دو روش دیگر است. در حمل بار زمینی مسافت بین دو کشور مبداء و مقصد، عواملی چون ترافیک، تصادفات، شرایط جوی و آب و هوایی و …. بر روی مدت زمان حمل کالاها از نقطه ای به نقطه ی دیگر اثر گذار است و باید در محاسبه ی این زمان عوامل فوق را در نظر گرفت.

در روش حمل بار زمینی دو نوع سرویس تحت عنوان FTL و LTL طراحی شده است که انتخاب هر کدام از این دو سرویس خدمات مجزایی را برای مشتریان شرکت حمل و نقل به دنبال دارد. سرویس FTL مخفف عبارت Full Truck Load می باشد که به معنی حمل و نقل دربستی است. با انتخاب این سرویس تنها کالاهای شما در ماشین حمل بار زمینی قرار گرفته و به طرف مقصد حرکت می کند، اما سرویس LTL که به معنای حمل به صورت خرده بار است تنها بخشی از ظرفیت ماشین حمل را به کالاهای یک تاجر اختصاص می دهد و ظرفیت باقی مانده توسط محموله های چند تاجر دیگر پر می شود. استفاده از هر کدام از این دو سرویس مزایا و معایب خود را برای تاجران به دنبال دارد.

روش حمل بار زمینی دارای یک سری مزایا و در عین حال معایب می باشد که تاجران در هنگام انتخاب روش حمل و نقل باید به آن ها توجه کنند. از جمله مزایایی که استفاده از روش حمل بار زمینی به دنبال دارد می توان به مواردی چون هزینه ی جابه جایی مقرون به صرفه و مناسب نسبت به سایر روش ها، تحویل کالا از درب انبار مبداء تا درب انبار مقصد، عدم نیاز به استفاده از روش حمل و نقل دوم برای رسیدن کالا تا انبار مورد نظر، متداول بودن این روش در سرتاسر جهان و دسترسی آسان به راه ها و جاده ها، سهولت در روش بارگیری، سرعت جابه جایی مناسب، امنیت و حفظ سلامت کالاها، صرفه جویی کردن در امر بسته بندی کالاها و … اشاره کرد.

در روش حمل بار زمینی همچون دیگر روش های حمل و نقل کالا عوامل مختلفی در تعیین نتیجه نهایی و رسیدن به قیمت جابه جایی کالاها که توسط صاحب کالا باید پرداخته شود تاثیر گذار است و تاجران باید قبل از انتخاب نهایی خود به تمامی عوامل تاثیر گذار بر روی قیمت نهایی توجه کنند تا بتوانند روشی مقرون به صرفه را با توجه به شرایط محموله تجاری خود انتخاب کنند. از جمله عوامل تاثیر گذار در هزینه جابه جایی کالاهای تجاری می توان به عواملی چون وزن کالاها، تعداد کالاها، مسافت بین نقطه مبداء تا نقطه مقصد، هزینه سوخت، سختی و آسانی جاده ها در مسیر مورد نظر و …. اشاره کرد.